Kur’an Kıssaları ve Şeb’i Yelda’dan Faydalanma Fırsatı

Kur’an Kıssaları ve Şeb’i Yelda’dan Faydalanma Fırsatı

İranlılar arasında yaygın olan adetlerden biri çeşitli münasebetlerde aile fertlerinin ve akrabaların bir araya toplanmasıdır. Şeb’i Yelda da bunlardan biridir. Bugünler Kur’ani kıssalar okumak, kitap okumayı yaygınlaştırmak ve kinlerimizden kurtulmak için birer fırsattırlar.

İqna haber ajansının yaptığı habere göre, Şeb’i Yelda sonbaharın son günü ve yılın en uzun gecesidir. Çocuklar ve büyükler için en güzel ve hatıralarla dolu unutulmaz bir gecedir. Öyle bir gecedir ki, insanlar birbirleriyle yan yana oturur, aileleri ve büyükleri ile zaman geçirerek tatlı hatıralar edinirler.

Kelat Naderi şehrinin Cuma imamı Hüccet-ül İslam Muhammed Sahibi yaptığı röportajda şunları söyledi: Sılayı rahim ve ailelerin birbirlerine gidip gelmeleri önemle vurgulanmıştır ve insanın ömrünün uzamasına neden olmaktadır.
Nisa suresinin 36. Ayetine işaret ederek tıpkı ayette olduğu gibi ‘’ Allah’a ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anne babanıza, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşunuza, uzak komşunuza, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya, elinizin altındakilere iyilik edin. Şüphesiz Allah, kibirlenen ve övünen kimseleri sevmez. Maalesef teknolojinin gelişmesi, geçmişteki insanlar arasında var olan gelenek, göreneklerin ve ailevi ilişkilerin kaybolup silinmesine neden oldu.
O Âlim sözlerine şöyle devam etti: İnsanların çoğu bugün sosyal ağlarla meşgul olmuşlar, hatta birlikte oldukları dakikalarda bile başları cep telefonlarında birbirlerinden uzakta oturuyorlar.

Yelda Gecesi, Kur’ani Kıssalardan Faydalanmak İçin Fırsattır

Kelat Naderi Cuma imamı ifadelerini, eskiden aile fertleri çeşitli bahanelerle büyüklerin etrafına toplanırlardı ve Kur’ani kıssalar ya da eğitici nasihatlerden faydalanırlardı ve sılayı rahim faziletine sahip olurlardı, sözleriyle açıkladı. Mesafeler birbirinden uzaklaştıkça, kalplerde birbirinden uzaklaşacaktır. Mesafeler ne kadar birbirine yakınlaşırsa, sevgi, muhabbet artacak ve gönüllerde birbirine yakınlaşacaktır.

Şöyle devam etti: Biz İslam’da Yelda adında bir geceye sahip değiliz, ancak sılayı rahim ve yakınlarına iyilik yapmaya dair emirlere sahibiz. Nevruz bayramı ve Şeb’i Yelda gibi günler aile üyeleri arasında mesafelerin azalmasına ve çekirdek ailelerin bir araya gelmesi için birer bahanedirler.

Hücce-ül İslam Sahibi, bu tarz davranışların İslam tarafından korunduğunu ve tavsiye edildiğini ifade etti ve şöyle dedi: Ailelerin bir araya gelmeleri bir fırsattır ve o fırsattan istifade etmek gerekir, hatta bu günlerde kitap okumayı yaygınlaştırmakta mümkündür.

Şunlar ekledi: Kur’an’ı Kerim’de hepsi birbirinden güzel yaklaşık 260 tane kıssa var ve günümüzde de insanların neredeyse hepsi okumayı biliyorlar. Nitekim birbirlerine böyle Kur’ani kıssaları anlatabilirler.
Velayeti Fakih’in Kelat temsilcisi şöyle açıklıyor: Kur’an kıssaları öğüt vericidir ve peygamberlerin hikâyeleri insanların eğitimi ve gelişimi için oldukça faydalıdırlar.

Hüccet-ül İslam Sahibi sözlerinin sonunda, sılayı rahimi kesmek insanın ömrünün bereketsiz olmasına ve dualarının kabul olmamasına neden olur dedi ve şöyle açıkladı: İslam iyilik yapmayı ve sılayı rahimi önemle tavsiye ederken aynı şekilde sılayı rahimi kesmenin de ömrü kısalttığına, rızkın azalmasına ve hayatın bereketsizleşmesine neden olduğunu beyan etmiştir.

Şeb’i Yelda Sılayı Rahim İçin Bir Bahanedir

Şeb’i Yelda ailelerin, akrabaların, yakınların, zengin ve fakirin hayat telaşı ve günlük meşgalelerden uzaklaşıp, cep telefonundan, bilgisayardan, sosyal medyadan uzaklaşıp birbirleriyle oturup keyifli dakikalar geçirmesi için bir fırsattır.

İmam Muhammed Bakır (as), Hz. Muhammed (s.a.a.)den şöyle naklediyor:  Ümmetimin şuan hazır bulunanlarına ve bulunmayanlarına ve daha dünyaya gelmemiş olanlarına tavsiyem kıyamet gününe dek sılayı rahimi yerine getirmeleridir. Hatta aralarında bir yıllık mesafe olsa bile, çünkü sıla-i rahim dinin önemli meselelerden biridir.

Peygamberin (s.a.a.) diğer bir hadisinde: Canını ve malını sılayı rahim yolunda harcayan kimseye, Allah Teala yüz şehit sevabını amel defterine yazar ve attığı her bir adımı için ona dört bin iyilik verir ve dört bin günahını da yok eder, onun derecesini dört bin derece yükseltir ve tıpkı yüz yıl boyunca sabırla ve Allah yolunda yaşamış bir kul gibi olur.

Sılayı Rahim Ömrün Uzamasına ve Hayatın Hayır ve Bereketli Olmasına Neden Olur

Bunlara ilave olarak Peygamber efendimizin (s.a.a.) diğer bir hadisinde ki bizler kendimizi o hazrete tabi olarak görüyoruz, şöyle buyurmuşlardır: Her kim seni mahrum ederse sen onu mahrum etme, her kim senden uzaklaşır ve ayrılırsa sen onunla irtibatını kesme, her kim sana haksızlık ederse sen onu affet, eğer böyle yaparsan Allah (a.c) sana destek olur.

Bazı kişiler sılayı rahimin selam vermek ve görüşmek olduğunu düşünüyorlar. Ancak sılayı rahimin etki ve faydaları, şeb’i yelda toplantıları, diğer merasimler ve nevruz bayramı gibi günlerde birlikte olan toplantılarda daha fazladır. Sılayı rahimin diğer bir ölçüsü ise aileyi sormak, hasta ziyaretine gidip hal hatır sormaktır ve kesinlikle aile ilişkilerini güçlendirmek aile bağlarını da peşice getirir. Emir-el müminin Ali (a.s.) şöyle buyurmuştur: Hasta ziyaretine gitmek en iyi hayır ve iyiliklerden bir tanesidir.

Şeb’i Yelda, Af ve Uzlaşma İçin İyi Bir Fırsattır

Şeb’i Yelda ve benzeri günler, aile fertleri arasında birbirini görmekten rahatsız olan ve sinirlenen kişilerin Allah’ın emirlerine uyarak uzlaşmalarını sağlayabiliriz ve o geceyi herkesin bir arada olduğu hayır ve güzelliklerle dolu unutulmaz bir gece olarak geçirebiliriz.

وَلَا يَأْتَلِ أُولُو الْفَضْلِ مِنْكُمْ وَالسَّعَةِ أَنْ يُؤْتُوا أُولِي الْقُرْبَى وَالْمَسَاكِينَ وَالْمُهَاجِرِينَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَلْيَعْفُوا وَلْيَصْفَحُوا أَلَا تُحِبُّونَ أَنْ يَغْفِرَ اللَّهُ لَكُمْ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَحِيمٌ
İçinizden varlık ve servet sahibi kimseler yakınlarına, düşkünlere ve Allah yolunda hicret edenlere (kendi mallarından bir şey) vermeyeceklerine yemin etmesinler. Onlar affetsinler, vazgeçip iyi muamelede bulunsunlar. Allah’ın sizi bağışlamasını arzu etmez misiniz? Allah, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir. Nur suresi /22